Gezondheid in België

“Als we maar gezond zijn.” Dat klopt, maar jammer genoeg is het niet altijd zo. Hoofdpijn, verkoudheid, ziekte, een ongelukkige val, hechtingen, buikpijn… Kleine en grote ongelukken zijn vlug gebeurd. Gelukkig kunnen we in België rekenen op een heel degelijke sociale zekerheid. 

Dokters, specialisten, apotheken, verpleegsters… tot uw dienst

Voelt u zich wat slapjes? Ga dan langs bij uw dokter. Aan de telefoon of tijdens de consultatie vertelt hij u wat te doen en welke medicijnen u eventueel moet kopen in de apotheek. Als de ziekte blijft aanslepen, maak dan een afspraak in het ziekenhuis. U bent er in goede handen van de verpleegsters en van de specialist die u nodig hebt.

Voor elk probleem is er een specialist. Tandpijn? Een bezoekje aan de tandarts of het tandlabo brengt soelaas. Voor specifiekere problemen in de mondholte kunt u terecht bij een stomatoloog. Zitten uw neus of oren verstopt, of doen uw keel, hoofd en nek pijn? Dan moet u bij een KNO arts zijn.

Voor huidproblemen contacteert u best een dermatoloog. Pijnlijke voeten? Dan kunnen een pedicure of podoloog vast en zeker helpen. Voor uw ogen is het dan weer bij de opticien of de oogarts te doen. Problemen met nieren of urinewegen kunt u laten behandelen door een uroloog. En met een sputterende spijsvertering gaat u best langs bij een gastro-enteroloog.

Voor hartziekten is dan weer een cardioloog aangewezen. Niet te verwarren met de pneumoloog, die gespecialiseerd is in ademhalingsziekten.

Liever geen medicijnen? Probeer dan een alternatieve behandeling

Voorstanders van alternatieve behandelingen kunnen terecht bij een acupuncturist of osteopaat.

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Laat u snel verzorgen

Na een ongeval kunt u rekenen op het ziekenvervoer om u te komen halen. Een radioloog controleert of u niks gebroken hebt. Als u moet geopereerd worden, kies dan zorgvuldig uw chirurg of neurochirurg. Zij zullen u ook een anesthesist aanbevelen. Misschien is zelfs de tussenkomst van een plastisch chirurg nodig. Nadien checkt een reumatoloog of uw bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, botten, pezen en ligamenten) werkt zoals het hoort. Zo niet, dan lapt uw kinesist u weer helemaal op.

Situeren uw problemen zich niet op lichamelijk maar eerder op mentaal vlak, dan zijn er ook heel wat specialisten die u kunnen helpen: psychologen, psychotherapeuten, neuropsychiaters of neurologen, informeer u en maak een afspraak.

Een heel leven lang gezond

Denkt u dat u zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest of ga langs bij uw gynaecoloog. Als u al kinderen hebt, ga dan regelmatig naar de kinderarts om hun psychomotorische en fysiologische ontwikkeling op te volgen.

Als uw kind problemen heeft met taal, spraak en denken, neem hem dan mee naar een logopedist. Bij misvormingen kan een orthopedisch chirurg helpen. De bandagist volgt de operatie en de gebruikte hulpmiddelen (zolen, abdominale riemen, rolstoelen enz.) op. 

U kunt ook terecht in een CLB in geval van leer-, concentratie- of luisterproblemen bij uw kind.

Met ouder te worden, steken gezondheidsproblemen sneller de kop op. Ouderen bewegen trager, hebben een hoorapparaat nodig en hebben vaak pijn in rug of benen. Zoveel mogelijk bewegen om in vorm te blijven en niet te vroeg in een rusthuis te belanden, is heel belangrijk. 

Hebt u er al eens aan gedacht om bloed te geven? U redt er levens mee! Bloed- en organenbanken en medische labo’s werken hard om de gezondheid van heel wat patiënten te verbeteren.

Denk tot slot ook aan de gezondheid van uw huisdier en aarzel niet om naar de dierenarts te gaan.

Lees meer op de blog van 1207

Door het leven zonder gluten